Tweet |
Eğitim faaliyeti, sadece öğrenilmesi gereken bilginin aktarıldığı mekanik bir süreç olmayıp, insan ilişkilerinin de yer alması gereken etkileşimli bir süreçtir. Bu nedenle kullanılacak eğitim materyali ne olursa olsun, öğretmenin eğitimdeki rolü önemini korumaktadır. Eğitim sisteminin başarısı, sistemi işletecek olan öğretmenlerin niteliklerine bağlıdır. Ülkemizde öğretmen istihdamında kadrolu, sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi farklı uygulamalar görülmektedir. Bu çalışma ücretli çalışan öğretmenlerin çalışmaları sırasında karşılaştıkları sorunlarla ilgili görüşlerini değerlendirilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bartın ilinde, farklı kademe ve okullarda çalışan 30 ücretli çalışan öğretmen oluşturmaktadır. 30 katılımcı ile Bartın il merkezinde çalışan tüm ücretli öğretmenlere ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel model kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ücretli çalışan öğretmenlere görüşme formu hazırlanmıştır. Verilerin analizinde, verilen cevapların frekanslarına bakılıp yüzdeleri alınmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulardan bazıları şöyledir: Genel olarak ücretli çalışan öğretmenler, aldıkları ücretin yeterli olmadığını ve özlük haklarının bulunmadığını belirtmişlerdir. Geçici öğretmen olarak çalışmanın motivasyonlarını olumsuz etkilediğini, kadroya geçmeyle ilgili kaygılarının yüksek olduğunu, çalıştıkları okullarda huzurlu hissetmediklerini, kendi alanı dışında çalışmanın uygun olmadığını ve sürekli öğretmen değişikliğinin öğrenci başarısını olumsuz yönde etkilediğini ifade etmişlerdir.
DOSYAYI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ
http://mjer.inased.org/makale_indir/559
Ücretli Öğretmenlerin Görevlerini Yaparken Karşılaştıkları Sorunlar ve Ücretli Öğretmenlik Uygulamasının Okul Yöneticilerince Değerlendirilmesi
Bu araştırma ücretli öğretmenlerin hangi çalışma koşullarında görevlerini yerine getirdiklerini ve görevlerini yaparken karşılaştıkları sorunları belirleyerek, ücretli öğretmenlik uygulamasını okul yöneticilerinin görüşlerine göre incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma ile sayıları her geçen gün artan ücretli öğretmenlerin karşılaştıkları sorunların belirlenerek, eğitim sistemin en önemli bileşenlerinden olan öğretmenlerin performanslarına ve eğitim kalitesine olabilecek olumsuz yansımalarının ortaya konulması hedeflenmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu 2010 – 2011 eğitim yılında Tokat ilinde ücretli olarak görev yapan 122 öğretmene ve bu öğretmenlerin görev yaptıkları okullardaki 85 yöneticiye uygulanmıştır. Araştırmada, nitel ve nicel araştırma metotlarının birlikte kullanıldığı karma desenli betimsel bir araştırma yolu izlenmiştir. Araştırma tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ücretli öğretmenlerin ücret ve özlük haklarından memnun olmadıkları, mesleğe olan bağlılıklarının düşük olduğu saptanmıştır. Yönetici görüşlerine göre ise; ücretli öğretmenlerin performanslarının ve öğretmenlik mesleği açısından yeterliklerinin düşük olduğu görülmüştür.
DOSYAYI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/90450
Bu araştırmanın amacı ücretli öğretmenlik uygulamasına dikkat çekmek ve bu uygulamada karşılaşılan sorunları derinlemesine incelemektir. Bu doğrultuda araştırmacılar “Ücretli öğretmenlik nedir?”, “Ücretli öğretmenlikte yaşanan sorunlar nelerdir?” ve “Ücretli öğretmenlik uygulamasında karşılaşılan sorunların üstesinden gelmek için neler yapılmalıdır?” sorularına yanıt aramışlardır. Bu araştırma nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni kullanılarak yapılmıştır. Çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemine göre seçilmiş olup halen ücretli öğretmenlik yapan 16 ücretli öğretmenden oluşmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Buna göre katılımcılar ücretli öğretmenlerin sorunlarını maaş, ötekileştirilme, özlük hakkı, önemsenmemek ve sigorta şeklinde sıralamışlardır. Ayrıca katılımcılar yaşanan sorunların çözümüne ilişkin maaş ve hak iyileştirmeleri, adil atama yapılması, gerekli itibarın kazandırılması ve destek ihtiyacı gibi birtakım önerilerde bulunmuşlardır. Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmacılar, ücretli öğretmenlik uygulamasının sorunları üzerinde daha çok durulması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.
DOSYAYI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ
https://asrjournal.org/files/asrjournal/2031000573_1-2020-5-16.pdf